Programmes

KANAK-KANAK

CC-013-3:2013

Home > Programmes > SKM TAHAP 3

Program ini akan melengkapkan pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan awal kanak-kanak secara kontemporari, kompetensi pedagogi, dan kemahiran hubungan intelektual serta sosial. ia juga menekankan kepada etika dan nilai Islam. Para pelajar juga akan didedahkan dengan aspek perkembangan dalam kurikulum asuhan dan didikan awal PERMATA meliputi perkembangan fizikal, perkembangan awal matematik dan pemikiran logik, perkembangan pemahaman deria dan dunia persekitaran, perkembangan bahasa dan literasi awal, perkembangan sahsiah, sosio emosi dan kerohanian , perkembangan kreativiti dan estetika, perkembangan seni kreatif dan pergerakan muzik dan kemahiran pemakanan seimbang bagi kanak-kanak di bawah 4 tahun. Pelajar dinilai berdasarkan kemampuan mereka untuk menunjukkan hasil pembelajaran secara teori dan pekerjaan secara amali dalam industri (TASKA) , seperti yang digariskan oleh Akredatasi Kemahiran Pekerjaan Malaysia ( MOSQ).

SYARAT KEMASUKAN

• ECCD CENTRE OPERATION SUPPORT
  • FIRST AIDS ADMINISTRATION

LALUAN KERJA

Setelah tamat program ini, graduan dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Diploma Kemahiran Malaysia (Tahap 4) dan Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak di Kolej Islam Antarabangsa atau mana-mana institusi pengajian tinggi tempatan dan swasta yang diiktiraf di seluruh Malaysia dan luar Negara.

PROSPEK PEKERJAAN

Apabila tamat pengajian dalam program ini dengan jayanya akan membolehkan graduan Kolej Islam Antarabangsa bekerja dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak samada di sektor kerajaan atau TASKA Institusi, TASKA Tempat Kerja, TASKA Komuniti dan menjadi usahawan TASKA di Rumah di seluruh Malaysia. Graduan juga boleh memulakan perniagaan mereka sendiri dengan menubuhkan TASKA mengikut lokasi dan permintaan serta keperluan dari ibu- ibu yang bekerja.